Resepi Puding Kastad Berkuah Koktail. Ini antara pencuci mulut kesukaan ibu. Makan masa sejuk-sejuk, Ya Allah nyaman je rasa. Korang kena cuba tau. memang sedap. Tapi resepi ni ibu derhaka sikit. Ibu tambah air buah laici dan sumi. Nak sedap lagi kalau ada buah kabung buh dalam tu, lagi sedap.
Resepi Puding Kastad Berkuah Koktail
Bahan-bahan Untuk Puding:
- 1 cawan tepung kastad
- 2 sudu besar tepung jagung
- 3/4 cawan gula
- 4 cawan air
- 1/2 tin susu cair
Bahan-bahan Untuk kuah puding:
- 1 tin susu cair
- 1/4 cawan gula
- 2 sudu besar tepung kastad
- 2 + 1/2 cawan air
- Air buah koktail - asingkan buahnya
- Air buah laici - asingkan buahnya
Kita buat kuah puding koktail dulu ye.
Cara-cara:
- Jangan letak atas api dulu tau. Mula-mula masukkan tepung kastad dengan air ke dalam periuk. Kacau sehingga tepung kastad larut, kemudian baru hidupkan api.
- Kemudian masukkan air buah koktail, air buah laici, susu cair dan gula. Kacau sehingga kuah berwap.
- Kemudian ketepikan untuk disejukkan.
Next kita buat puding kastad pula.
Cara-cara:
- Masukkan kastad dan tepung jagung ke dalam air. Kacau sehingga larut.
- Hidupkan api, masukkan gula dan susu cair. kacau lagi. Jangan tinggal ye kacau sehingga likat supaya adunan tak berketul.
- Tengok dah likat, angkat. Bila dh agak-agak tak berapa panas boleh letak dalam bekas kecil-kecil. Ibu, kalau tak berapa nak rajin ibu masukkan je dalam loyang. Nanti nak makan, potong-potong je.
Kemudian, masukkan puding dan kuah puding tadi ke dalam peti ais. Kalau korang nak makan esok, korang buat siap-siap malam sebelumnya. Esok boleh terus hidangkan je.
Puding kastad kuah koktail ni kita hidangkan semasa sejuk, bersama-sama dengan buah dan sumi yang diasingkan tadi.
Selamat mencuba. Resepi ni ibu dah buat banyak kali. memang sedap.
Nota kaki:
Ibu selalu lupa nak ambil gambar, nanti kalau ibu buat lagi ibu letak gambar kat sini.
Ulasan
Catat Ulasan