Resepi Kek Batik Indulgence ni ibu ambil dari FB. Ibu dah buat banyak kali guna resepi ni. Memang sedap sangat.
Tapi ibu ada derhaka sikit dengan resepi ni.
Resepi Kek Batik Indulagence
Bahan-bahan Untuk Kek Batik
300 gram biskut marie @ sepaket biskut marie
250 gram mentega @ 1 buku
1/4 cawan serbuk koko
1 cawan serbuk milo (ibu letak tamar koko, sedap baq hang)
3/4 cawan susu pekat
1/4 cawan susu cair
1 biji telur
Bahan-bahan Untuk Cheese
1 sudu besar gelatin
50 ml air panas
250 gram cream chesse
1/2 cawan gula icing
1/2 cawan whipping cream
Bahan-bahan Untuk Ganache
250 gram coklat masakan
150 ml whipping cream
1 sudu besar mentega
Cara-caranya.
1. Biskut marie patahkan dua.
2. Cairkan mentega dalam periuk
3. Masukkan susu cair, kemudian susu pekat. Kacau sampai nampak sebati.
4. Masukkan serbuk koko dan milo. Kacau sampai hilang ketulan serbuk.
5. Masukkan telur kacau sampai nampak likat sikit.
6. Ok kalau suka kek batik yang lembut. Boleh teru masukkan biskut marie yang kita dah patah-patahkan tu. Kalau suka yang crunchy-crunchy tu bagi sejuk dulu baru masukkan. Ibu suka yg sedang-sedang jadi ibu masukkan masa dia suam-suam tambah badam cincang yang dah dipanggang. 😋😋
7. Masukkan terus dalam bekas susun dan padatkan.
Ok next kita buat cream cheese.
1. Masukkan gelatin dalam air panas dan kacau letak tepi.
2. Putarkan cream chesse dan gula icing sehingga sebati.
3. Masukkan gelatin dan putar lagi.
4. Masukkan whipping cream, putar sehingga sebati. Boleh terus letakkan atas kek batik yang dah siap di padatkan tadi.
Ok, last step kita buat coklat ganache pula..
1. Cairkan coklat cara double boil.
2. Masukkan whipping cream dan mentega. Kacau sehingga coklat nampak likat sedikit. Dah siap. Terus masukkan dalam bekas kek batik tadi.
Korang biarkan kek batik tu semalaman atau sampai dia sejuk. Korang boleh potong makan.
Resepi ni derhaka sikit ambil dari FB cuma tak sure siapa. Doakan owner resepi ni dimurahkan rezeki dan dipermudahkan urusan di dunia dan akhirat.
Ulasan
Catat Ulasan