Resepi ayam masak rose ni ibu suka masak kalau nak gu kan dengan nasi carrot, nasi minyak, nasi beriani. Memang terangkat.
Resepi asal ibu ambil dari google. Sebab duk biasa masak ayam masak merah ni anak-anak bising pedas, kadang sebab cili kering tu jenis pedas. Jenuh juga la nak adjust. Jadinya ibu buat ayam masak rose.
Resepi ni ibu letak bahan-bahan je ye. Ibu tak pandai nak sukat-sukat. Jenis campak je semuanya.
Ayam Masak Rose
☘️ Ayam (ibu biasa letak dalam 8-9 ketul ayam bahagian isi)
☘️ Garam
☘️ Serbuk kunyit
☘️ Cili blender
☘️ Halia
☘️ Ubi kentang
☘️ Daun pandan (sehelai nak bg wangi je)
☘️ Sebiji Tomato (setengah potong dadu setengah lg potong biasa je, ibu suka letak yang masak ranum tu. Nanti ayam masak merah rasa manis tomato sedap.)
☘️ Bawang besar
☘️ Susu cair sikit
☘️ Tomato puree
Cara-cara:
Garam kunyit kan ayam. Lepas tu goreng ayam tu. Dah habis goreng, tumis sambal dalam 4 sudu besar. Agak-agak nak sambal banyak mana.
Tumis sampai pecah minyak. Masukkan sedikit gula kabung, tomato puree, tomato yang di potong dadu, garam, daun pandan, sedikit susu cair dan halia. Kacau lagi hingga pecah minyak lagi.
Masukkan ayam, kentang yang telah digoreng. Masukkan tomato dan bawang besar untuk hiasan. Dah siap.
Nanti cuba tau..sedapppp...😋😋
Ulasan
Catat Ulasan