Nasi Beriyani Kari Kambing Adabi ni pernah viral tau tahun lepas.
Ibu punyalah teringin nak buat tapi susah betul nak cari Kari Kambing Adabi ni.
Dah dapat beli, ibu tak berapa rajin nak beli. Alhamdulillah, hari ni dapat juga buat Nasi Beriyani Kari Kambing Adabi ni.
Resepi ni ibu buat untuk anak-anak ibu yang tak suka nasi rasa berempah sangat dan tak pedas.
Kalau korang suka jenis yang macam ni boleh cuba buat macam ni. Tapi ibu main campak-campak je. Takde sukatan.
Bahan-bahan Nasi Beriyani
Beras basmathi (ibu pakai beras biasa je)
1 tin kari kambing adabi
Bawang kecik (dimayang)
Bawang putih (dimayang)
Halia dalam satu ke dua inci
Daun pandan (simpulkan)
Kulit kayu manis sikit (ibu pakai suku dr 1 tu)
Bunga lawang sikit (ibu pakai dua je)
Bunga cengkih sikit (ibu pakai 1 je)
Butter atau ghee (ibu pakai butter je)
Susu cair
Daun salam 2 keping
Tomato (ibu potong setengah pastu bahagi lagi)
Telur (rebus dan kopek buang kulit)
Cara-cara
Panaskan butter campur sikit dengan minyak masak. Masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang tumis kejap.
Pastu masukkan bawang merah, bawang putih, halia dan daun pandan. Tumiskan sampai naik bau.
Masukkan kari kambing tadi semua sekali tumis lagi. Letakkan sedikit garam, masukkan susu cair sikit agak-agak ye. Ibu masak nasi 5 pot ibu letak susu dalam setengah tin.
Tunggu didih masukkan daun salam. Masukkan ke dalam nasi, pastu masukkan tomato dan telur rebus. Masukkan air cukupkan ngam-ngam untuk nasi. Baru dia nampak sebiji-sebiji.
Masuk periuk letrik, tekan cook. Siap.
Korang jangan tumis dalam inner periuk nasi tu tau, nanti periuk nasi tu cepat rosak.
Nah ibu belanja gambar. Sedap betul nasi ni lawan plak dengan ayam masak rose..perghh...terangkat.
Budak-budak makan bertambah-tambah sebab tak rasa rempah sangat dengan tak pedas.
Selamat mencuba...
Ulasan
Catat Ulasan