Bagi ibu-ibu menyusu yang bekerja anda masih boleh menyusukan anak ye...jangan jadikan alasan utk tidak menyusukan anak...apa yg perlu ialah memerah susu sekurang-kurangnye 3-4 kali selama 8 jam waktu bekerja.
Susu ibu yang diperah boleh disimpan di dalam keadaan dan tempoh masa berikut:
Di dalam suhu bilik (19 hingga 26 °C), tahan sehingga 4 jam
Di dalam bekas penyejuk (cooler bag/box) (kurang 4 °C), tahan sehingga 12-24 jam
Di dalam peti sejuk (kurang 4 °C), tahan sehingga 7 hari
Di dalam peti sejuk bahagian beku (-18 hingga -20 °C), tahan antara 3 hingga 6 bulan
p/s : xsemestinya kalau nak menyusu kena ade gadget yg canggih...kalo nak tau perah pakai tgn lagi bagus sebenarnya...selain dari jimat sbb pakai tgn free je...heheheh
Susu ibu yang diperah boleh disimpan di dalam keadaan dan tempoh masa berikut:
Di dalam suhu bilik (19 hingga 26 °C), tahan sehingga 4 jam
Di dalam bekas penyejuk (cooler bag/box) (kurang 4 °C), tahan sehingga 12-24 jam
Di dalam peti sejuk (kurang 4 °C), tahan sehingga 7 hari
Di dalam peti sejuk bahagian beku (-18 hingga -20 °C), tahan antara 3 hingga 6 bulan
p/s : xsemestinya kalau nak menyusu kena ade gadget yg canggih...kalo nak tau perah pakai tgn lagi bagus sebenarnya...selain dari jimat sbb pakai tgn free je...heheheh
Ulasan
Catat Ulasan